Alginit 3kg

350 Ft

Kiszerelés 3kg

Cikkszám: 951 Kategóriák: , Címkék: , ,

Leírás

A földtani kutatás eredményeként feltárt alginit kőzet tulajdonképpen fosszilis iszap. Alapja egy alga biomasszából és agyaggá elmállott vulkáni porból, tufából álló kőzet (liholit-algalit). A Kárpát-medence pannon-tórendszerének nyugalmát a pliocén korban (3-5 millió évvel ezelőtt )heves vulkáni kitörések zavarták meg. Ezek nemcsak a jól ismert bazalthegyeket hoztak létre, de speciális tufagyűrűket is, melyek belsejét a vulkanizmus elcsendesedése után víz töltötte ki, krátertavak keletkeztek. A krátertavak vizét a Nap sugárzása mellett hévforrások, gejzírek is melegítették, és a Föld mély rétegeiből kioldódott mikroelemekben, ásványi sókban dús forrásvizes oldatok tápanyagban gazdaggá tették. Ehhez adódtak még a vulkáni tufák üveganyagának bomlásából származó szervetlen ásványi kolloidokban lévő elemek. A jól elzárt, nyugodt vizű krátertavakban a különleges körülmények együttes hatására elszaporodtak az algák és más, lebegve élő vagy úszó állati és növényi szervezetek. Elhalva keveredtek a sűrű, parti növényzetről behordott, bemosott virágporok, levelek maradványaival, majd leülepedve a krátertó aljára, ott az oxigénhiányos, anaerob környezetben tufamálladékkal és más plankton és nekton szervezetek elhalt maradványaival együtt szapropel iszapként halmozódtak fel. Ez a biomassza évmilliók során – speciális fizikokémiai változásokon keresztülmenve – érte el jelenlegi állapotát és vált az alginit nevű kőzetté. (Az elnevezés az alga biomassza eredetére utal.) Eddig 64 elemet mutattak ki az alginitben, amely tehát rendkívül gazdag makro- és mikroelmekben. Ezek azelemek hármas rétegszilikátokban szervetlen kötésben, illetőleg humuszanyagokkal, humin-savakkal szerves, vagy kelát kötésben vannak jelen. Az alginitet elsősorban a mezőgazdaságban használják, talajjavításra.

ELŐNYEI, HATÁSAI

 

 • Talajjavítás, növénytermesztés
  Az alginitben eddig 64 makro- és mikroelemet mutattak ki, 25% humusztartalom, 15% körüli mésztartalom, oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor, montmorillomit jellemzi. Egyszeri ajánlott adagja már az első évben 20-30%-al növeli a talaj termékenységét, korábbi érést, jobb minőséget eredményez. Agyagásványai által a műtrágya jobban hasznosul, csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását.
  Hatását 4-6 évig fejti ki. Indító tápanyagként több mint 10 éve kiváló eredményekkel használják a szőlő- és gyümölcstelepítéshez. A termés mennyisége a szőlő hektáronkénti 20 tonnás alginitkezelése után 14%-kal növekedett, a cukorfok 2-3%-kal emelkedett. Az alginittel javított talajokon nevelt növények a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenállóbbak voltak. A virágzás és érés hamarabb következett be. Mivel az alginit természetes anyag, korlátlan ideig eltartható, túladagolni nem lehet, nem okoz perzselést vagy káros hatást nagyobb dózis sem.

 

 • Kerti földként, földkeverék formájában
  Más természetes földtani képződményhez (zeolit, perlit, tőzeg, bazalt) keverve, eddig 20 vegyszermentes, nagy hatásfokú földkeveréket állítottak elő. Az alginit alkalmazásával a cserepes- és dísznövénytermesztésben, kertben, fóliasátorban, hajtatás során, termésmennyiség-, minőség növekedés érhető el. Korlátlan ideig eláll. Talajokhoz 1-5 kg/m2 adagolva alkalmazható..

 

 • Starterként
  Gyümölcsfáknál, erdei fafajoknál az ültetőgödörbe starterként alkalmazva biztosabb megeredést, 6-13% mennyiségi növekedést, 20%-kal gyorsabb fejlődést eredményez, kisebb a kipusztulás mértéke.

 

 • Szuszpenziós permetezés
  Az őszi alginites lemosó permetezés növényvédő hatású, elősegíti a fák áttelelését, a tavaszi lemosópermetezéssel letisztítjuk a fákat a kártevőktől, erősítjük a rügybontás előtt. A vegetáció alatti alginit szuszpenzióval történt permetezése hatására nő a fák, a szőlő levelében a magnézium, mangán, vas, réz, cink mennyisége, ízletesebbek a gyümölcsök, kalcium szintjük magasabb (almásokban), eltarthatóságuk jobb. Felére csökkent a szükséges permetezések száma, csökkent a peronoszpórafertõzés.

 

 • Hígtrágya komposztálás
  Hígtrágyával komposztálva magas hatóanyag-tartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. Alkalmas a szerves trágyák kiegészítő kezelésére, azok helyett használható, ahol a szerves trágya higiéniai vagy környezetvédelmi okokból nem alkalmazható. Csökkenthető a lebomlási idő. Az alginit alaptrágya más tápanyagokkal kombinálható. A hígtrágya szárazanyagtartalmának megfelelően 5-50 % alginittel, 0.3 % fehérjebontó enzimmel, 2 % kálisó foszforműtrágyával kell összekeverni, majd 4-5 hét erjedés után 0,5 : 1,5 térfogatarányban perlitet hozzáadni. 4 hét alatt földnedves, morzsalékos, szállítható, kiszórható trágyát kapunk.

 

 • Állattartás, szagtalanítás
  Nagy adszorpciós képessége miatt hatásosan megköti az istállókban keletkezett szagokat, csökken a légtér kéndioxid-, ammóniaszintje. 1 kg alginit 8-10 g ammóniát képes megkötni. Heti 0,1 kg/m2 őrölt alginitet az alomra szórva 450 mg/1000 l-rõl 150 mg/1000 l-re csökken. Tartós használatával az alom feldúsul, értékesebb trágyához jutunk. Háziállatok almába, baromfi ketrecbe alginitet szórva az állatok fejlődése kedvezőbb, a tojás nagyobb, héja erősebb, sárgája szebb, csökken a kannibalizmus. Juh-, szarvasmarha-, ló-, sertés-, baromfiistállókban végeztek kísérleteket..

 

 • Környezetvédelem
  Mindenféle vegyszer és kemikália nélküli bányászati anyag, semmiféle káros, fitotoxikus hatása nincs, megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Tápanyagmegkötő képessége miatt csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását.